AranyDaganatKlán

Augusztus első szombatján ismét színpadra áll az aranyGaluska van.sodó zenekar Debrecenben a Suttogóban. Nem is akármilyen zenekar társaságában. Az este fő bandája a punk legenda Agydaganat. Valamint szintén Debrecenbe látogat a nyíregyházi Psychedelic Roll Core banda a Kuplung klán.

A menetrend:
21:30 - aranyGaluska van.sodó
22:30 - Kuplunk Klán
23:30 - Agydaganat
és mind ez nevetséges 250 forintért!!!
És beharangozó ként egy kis történelem óra:
A zenekart 1979-ben Mák Antal alapította, és nevezte el Agydaganatnak. Nagyon rövid időn belül Andró-Vaskó Sándor (Géza) is csatlakozott a zenekarhoz és ő toldotta a névhez az UMCS (Underground Művészeti Csoport) feliratot.
Ekkor már a zenekar dadaista, anarchista, szabad alkotói közösséggé formálódott. Az első koncert után (1980) a politikai rendőrség rögtön betiltotta országos szinten. Ez után az eggyüttes csak álnevek alatt és titokban tudott fellépni. A zenekar tagjai állandó megfigyelés alatt voltak, és rendszeres házkutatásokat tartottak a Mák és az Andró család otthonában.
1982-ben Mák Antalt bebörtönözték az otthonából elkobzott versek és irományok, illetve rendszerellenes tevékenységei miatt. Miután megszökött a háziőrizetből, 1983 augusztusában Ausztriába menekült. 1985 körül Andró-Vaskó Sándor éppenhogy túl élte a vörösterror borzalmait, és ő is Ausztiába menekült. Néhai Pardi Tamás, a zenekar billentyűse, egy rendkívül értékes ember, aki soha semmit nem vallott be a zenekarral kapcsolatosan a III/III-as politikai osztálynak, ismeretlen körülmények között elhunyt (valószínűleg az AB végzett vele). "Azóta is üvölt a lelkem a Tamás halála miatt" mondja Mák Antal "Soha nem lesz bocsánat."
És pár videó:
Kuplung klán:


Agydaganat:


Nincsenek megjegyzések: